Snerttoernooi 2019 pittig en smaakvol verlopen (een impressie)

12 februari 2019


Wat een mooie dag was het weer. De regen viel met bakken uit de lucht, maar dat konden de spelers van het snerttoernooi 2019 niets schelen. Die waren heerlijk warm en droog binnen aan het tennissen.

De spelers waren allemaal ingedeeld als smaakmakers van de lekkerste gerechten die er maar gemaakt kunnen worden, namelijk kruiden. En niet de minste kruiden ... Peterselie, basilicum, tijm en dille.

Al deze pittige, smakelijke en kruidige spelers streden om de eerste plaats van hun poule. Als een bouillon die langzaam de snert zijn smaak moet geven, werd het met de tijd duidelijker wie de winnaars van deze snertdag zou worden.

De winnaars van de poules waren:

Peterselie: Simon Gottemaker (werd het symbool van de vreugde)
Basilicum: Irene van der Steen (de koningin van de (snert)dag
Tijm: Maurits Rijpstra (was multi-inzetbaar)
Dille: Sanna Pasveer (speelde de belangrijkste rol)

Wie hebben ze onder andere verslagen? De indeling en omschrijving van de poules staan hieronder.

Foto's zijn er ook gemaakt, Die vind hier.

Peterselie: De bovengrondse delen van peterselie worden veel gebruikt in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het kruid is fris van smaak.
Bij de oude Grieken was peterselie het symbool van de vreugde. Men vlocht er een lauwerkrans mee en zette die op het hoofd bij feestelijke gelegenheden. De combinatie van peterselie en marjolein werd daar als middel tegen een kater gebruikt.

Groep Peterselie
A. Simon Gottemaker
B. Peter de Koning
C. Amber vd Meulen
D. Jeroen Dijkstra
E. Siebren Bonsma
F. Robert Moerman
G. Peter Moerman
H. Bauke Zuidema
I. Edwin vd Werff
J. Peter van der Steen

Basilicum: Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.
De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent.

Groep Basilicum
A. Tettie Offenga
B. John Lievense
C. Henny Soldaat
D. Martin Dijkstra
E. Joost Lievense
F. Ingrid Winterdijk
G. Yanny de Groot
H. Nienke vd Zee
I. Liesbeth de Groot
J. Irene van der Steen

Tijm:  Omvat kruidachtige of houtachtige planten met een zeer aromatische geur en in schijnkransen bloeien. De planten komen algemeen voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië, en een drietal soorten komt ook in België en Nederland voor.
De planten worden ook als geneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Tijm is multi-inzetbaar. Zo wordt van tijm thee, siroop en likeuren gemaakt. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.
Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma.

Groep Tijm
A. Vera Hoogerman
B. Maurits Rijpstra
C. Sandra Everts
D. Geart van Assen
E. Yme Jongbloed
F. Anouk Adema
G. Khem Thongpim
H. Marianne Ferwerda
I. Petra Drolinga
J. Anita Dunant

Dille: Dille speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland.
Dille is rijk aan vitamine C. Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht) slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen. Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid.

Groep Dille
A. Sanna Pasveer
B. Christina Dekker
C. Tineke Eijzenga
D. Inge Landsbergen
E. Julia Player
F. Ramona vd Schaaf
G. Gerbera Kooistra
H. Jildou Hellema
I. Miriam van der Streen 
J. Jet van Leeuwen

Categorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 58 266 6966

Address

Kalverdijkje 76b
8924 JJ Leeuwarden