Hoe kies ik het juiste racket?

01 januari 2020


Een nieuw tennisracket kiezen is voor de meeste spelers een lastige kluif. Waar moet je beginnen met zoeken en waar ben je precies naar op zoek? David Purmer geeft antwoord op zes prangende vragen over het vinden van het juiste racket.

Wat moet ik weten voordat ik een nieuw racket ga aanschaffen?
Eerst geef ik kort wat informatie over het racket. Er zijn drie ingrediënten die bepalend zijn in wat voor gevoel je van een racket krijgt als je speelt: het gewicht van het racket, de oppervlakte van het racketblad en de breedte van de zijkant van het racket. Met de laatste bedoel ik: hoe breder de zijkant van het racket is, hoe soepeler het racket. Hoe smaller de zijkant, hoe stijver het racket is.

Daarna wil ik weten met wat voor persoon ik te maken heb. Ik vraag naar de leeftijd en de tenniservaring. Als ik die informatie weet, heb ik een beter beeld van de persoon en kan ik inschatten of hij/zij behoefte heeft aan power of comfort. De 65 plus doelgroep zal waarschijnlijk wat meer moeite hebben om power in de bal te krijgen en heeft meer aan een comfortracket. Mochten ze wat beperkter in de technische uitvoering zijn, dan zijn ze vooral op zoek naar comfort voor de arm. Ze hebben een groter blad nodig om het ideale raakpunt te krijgen. Met een kleinere zwaai kunnen ze toch power genereren.

De wedstrijdspelers hebben juist geen behoefte aan power; zij zijn alleen maar op zoek naar controle en naar de puntjes op de i. Zij hebben vooral een racket nodig met het zwaarste, smalste en kleinste blad. Iemand als Roger Federer heeft een racket met het zwaarste, smalste en stijfste (controle)frame. Daar krijg je optimaal controle uit als jouw techniek helemaal klopt. Maar in het algemeen geldt: een racket is voor iedereen iets heel persoonlijks.

Welk racket past bij mijn niveau?
Voor spelers met een lange achterzwaai en een goede techniek is het aan te raden dat ze een kleiner en zwaarder frame nemen. Dat zijn vaak de tourrackets, die hebben een kleiner sweet spot (het optimale raakvlak binnen een blad). Als je de bal goed in het midden raakt, heb je de optimale controle en power. Voor de oudere en recreatieve spelers zou ik aanraden om een groter blad te kiezen. Deze rackets hebben een grotere sweet spot en zijn lekker licht en makkelijk hanteerbaar.

Hoe kies ik het juiste merk?
Er is niet één merk die bij een bepaalde speler past. Het is vaak gevoel, goed of fout zit er niet tussen. Elk gerenommeerd merk heeft voor elke doelgroep wel een racket. Alle merken maken rackets in allerlei gewichtsklasses, stijfheidsklasses en oppervlakten van de bladen. Elk merk is momenteel wel zo netjes uitgewerkt dat iedereen binnen een merk kan slagen. Het verschilt gewoon per persoon. De één wil het nieuwste kleurtje, de ander wil de lijn van Rafael Nadal en de ander heeft een maximaal bedrag in zijn hoofd.

Hoe kies ik de juiste besnaring?
In de basis zijn er twee soorten snaren: de polyester (duurzame) snaren en de multifilament snaren. Polyester snaren zijn de hardere, minder rekbare éénkernige snaren. De multifilament snaren zijn de armvriendelijke, veerkrachtigere snaren die de trilling minder absorberen. De polyester snaren passen beter bij wedstrijdspelers die een betere techniek hebben en een beter ontwikkelde arm. Bij deze type snaren heb je meer controle, terwijl je bij de multifilament snaren meer power hebt. Het is altijd zoeken naar de juiste balans.

Naast de snaarkeuze zijn er ook kilokeuzes die je kunt maken. Des te hoger het aantal kilo is dat je bespant, des te strakker de snaar staat en des te meer controle je hebt. En andersom geldt: des te minder kilo je de snaar bespant, des te groter de veerkracht en des te minder de controle.

Hoe vaak moet ik mijn racket laten bespannen?
Het bespannen van je racket is vaak een ondergeschoven kindje. Wat ik vaak zeg, is: het aantal keer dat jij in de week tennist, zo vaak moet je hem in een jaar bespannen. Dus tennis je twee keer per week, dan is het goed om je racket twee keer per jaar te bespannen. Je ziet dat de snaren na verloop van tijd in elkaar gaan zitten en daardoor minder veerkrachtig worden. Dat is een teken om je racket te laten bespannen. Het is trouwens sowieso goed om twee dezelfde rackets bij je te hebben als je een wedstrijd speelt. Mocht bij de één de bespanning kapot gaan, dan heb je nog een tweede racket achter de hand.

Hoe kies ik de juiste grip?
Een gripmaat loopt van 0 tot en met 5. Dat heeft te maken met de grootte van je hand. Als je een nieuw racket koopt, zit er een basisgrip op. Die wordt echter na een tijd verzadigd en glad. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe basisgrip te kopen, maar je kunt ook een overgrip kopen. Dit gripje is een heel dun stukje dat de basisgrip minimaal verdikt, maar toch als nieuw voelt. Wat ik adviseer is om te allen tijde een setje overgrip in je tas te hebben. Je grip kan versleten raken en als het warm weer is kan het transcriberen. Een nieuw gripje ligt dan veel lekkerder in je hand. Het verschilt hoe vaak je hem moet vervangen. Voor de fanatieke tennisser zal dat veel vaker zijn dan iemand die minder tennist.


Meer informatie en bron: www.knltb.nl

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 58 266 6966

Address

Kalverdijkje 76b
8924 JJ Leeuwarden