40 JAAR INGRID DE JONG - GIELSTRA BIJ TV DE MOLEN - EEN INTERVIEW

23 december 2020


Wie de afgelopen 40 jaar (wel eens) getennist heeft bij Tennisvereniging De Molen (TV De Molen) die kent Ingrid de Jong - Gielstra. Als men haar niet als trainer heeft gekend, dan kent men haar wel van haar aanwezigheid op de vereniging. Iedereen heeft haar wel eens ontmoet of zij hen. Wat bij veel mensen niet bekend is, is dat Ingrid alweer 40 jaar tennislessen verzorgt voor Tenniscentrum de Molen. Hoog tijd dus om de balans op te maken en Ingrid aan een vragenvuur te onderwerpen, de zogenoemde tennisballen uit de broek te vragen.

In den beginne
40 jaar is een hele geschiedenis en eerbiedig gezegd, zelfs nog net voor mijn tijd. Dus hoe begin je een interview? Natuurlijk met de meest logische vraag: Hoe ben je bij TV De Molen terecht gekomen?

‘Dat kwam ineens opzetten’. Na de CIOS-opleiding (specialisatie tennis) is Ingrid begonnen in Eelde (Groningen). Ze was één van de weinige vrouwelijke tennisleraren in Nederland. ‘Ik was een van de weinige tennisleraressen. Er waren bijna geen meisjes die tennisten, het was meer een mannensport, dit gold ook voor de trainers’. Tennis was een groeiende sport en begon in die tijd erg populair te worden. Omdat ze opviel en door haar vriendschap met Rob Joling werd ze na verloop van tijd door Rob benadert om bij de Bontekoe tennislessen te verzorgen. Leeuwarden lag dichter bij Heerenveen, haar toenmalige woonplaats, dan Eelde. Daarom trok Ingrid de stoute schoenen aan en begon daar haar Leeuwarder carrière.

In 1979 werd de tennishal van Tenniscentrum De Molen geopend. Er waren wel tennisballonnen, maar nog niet veel tennishallen in Friesland. Voor de tennislessen in de deze nieuwe tennishal hadden ze een leraar nodig. Ingrid was de ideale kandidaat. ‘De muren stonden er nog niet, de spanten al wel. De wind en de andere elementen hadden vrij spel. In die tijd had je nog echte winters. Dit betekende dat je tijdens de training letterlijk de sneeuwvlokken om je oren zag dwarrelen’. Omdat er nu ook in de winter lesgegeven kon worden, kreeg ze als eerste tennisleraar een jaarcontract in plaats van een seizoen contract (halfjaar).

Een aantal jaren later, in 1982 wel te verstaan, werd TV De Molen opgericht. ‘Rob Joling en ik hebben mensen benaderd om bij de tennishal een tennisvereniging op te starten. Ik had al wat ervaring op dit gebied. Ik had namelijk al eerder in twee dorpen geholpen een tennisvereniging te starten. Voor TV De Molen hebben we Ben te Wierik benaderd als eerste voorzitter van de tennisvereniging’. De rest is geschiedenis.

Waarom tennis?
‘Op het CIOS kon ik mijn ei niet kwijt. Ik had een enorme passie voor volleybal en watersport en zeilen, maar daar was ik te goed voor. Omdat tennis veel raakvlakken heeft met volleybal, lag deze sport het dichtste bij mijn aandachtsgebied. Daarnaast hou ik van sport en tennis is een sport. Omdat ik pedagogisch ben ingesteld gebruik ik sporten om mensen eigenwaarde te geven. Het is ook een soort van opvoeden en mensen wat leren’. Tennis is voor Ingrid een middel om te communiceren, te coachen en om mensen te helpen te ontwikkelen. Het maakte voor haar dus eigenlijk niet uit welke sport het zou gaan worden.

Ingrid is een erg sociaal wezen. Ze vindt het erg fijn om veel verschillenden en nieuwe mensen te ontmoeten. Door nu ook tennislessen in de hal te geven, werd het aanbod breder en de toeloop van nieuwe mensen groter. ‘Vanuit de hele provincie kwamen er mensen om tennislessen te volgen’.

Verschil tussen vroeger en nu
In 40 jaar is er veel veranderd. De hal heeft (gelukkig) wanden gekregen, de tennisvereniging is opgestart en tennis is geen elitesport meer. Daarnaast is het lesgeven ook veranderd. ‘Vroeger leerde men één stijl aan, dat was het. Iedereen een leerde op dezelfde manier, vanuit het boekje tennissen. Tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen stijl en borduurt daarop verder’. Dit was voor Ingrid erg fijn. Niet meer vanuit het boekje, maar vanuit kracht van de leerling zelf een speler sterker maken en gelijktijdig zijn eigenwaarde opkrikken. ‘Ik kan nu meer mijn eigen creativiteit kwijt en dat is veel leuker lesgeven dan vanuit een boekje. Er is nu veel meer mogelijk. Daarnaast biedt ook TennisKids veel meer ruimte voor eigen inbreng. Tennisles geven aan kinderen is ook nu veel leuker dan vroeger’. ‘Omdat iedereen anders is leer ik nu nog steeds en dat houdt het lesgeven leuk’.

Randzaken
Naast tennislessen geven, heeft ook Ingrid nog allerlei evenementen, de zogenoemde ‘randzaken’ georganiseerd. Want; ‘wat leuk is het randgebeuren eromheen’. Zeg nu zelf, leuke evenementen onthoud je en daarnaast heb je ook nog eens een mooie blijvende herinnering aan die periode in je leven.
Voor Ingrid zijn dit de lesssen die ze twee zomers verzorgt heeft voor Dunlop in Griekenland en een training geven aan de beste jeugd van Nederland in Papendal. Erg bijzonder vond ze het volgen van een training op de tenniscampus van Nick Bollettieri in Florida in 1987. ‘Van deze ervaringen heb ik veel geleerd en ook weer toegepast in mijn eigen tennislessen’.
Ook het eerdere open molentoernooi (jaren 80 en 90) heeft ze samen met Rob Joling opgezet. Er werd toen getennist van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Alles werd destijds nog gepland zonder computer. Het was erg veel regelen en over en weer bellen. Gelukkig gaat het nu wel anders en sneller.
Daarnaast heeft Ingrid geholpen bij het opzetten van de Windmill-cup. Ze was medeverantwoordelijk voor de pr-zaken. De Windmill-cup was een officieel toernooi waar top jeugdspelers vanuit de hele wereld, waaronder Lleyton Hewitt, Kim Clijsters en Victoria Azarenka aan deel namen. Helaas is dit toernooi er niet meer. Alle regels maakte de organisatie onmogelijk en niet leuk meer.

Wat ook een leuke jaarlijks terugkerende randzaak is, is het jeugdkamp op Texel / Schiermonnikoog). Het is even iets anders dan tennis en je creëert een leuke herinnering voor later.

Dit soort randzaken worden gemist in deze coronatijd. ‘De verbintenis en groepsdynamiek is weg. We moeten de mensen weer zien samen te smelten, om weer met elkaar te tennissen’. We moeten weer leuke herinneringen met elkaar opdoen.

Bijblijvertjes
Personen die Ingrid bijgebleven zijn, zijn onder andere Age Bokma, Rob Joling, Paul Wesseling, Arthur Hagenbeek en Pearl van Velsen. ‘Ik wil natuurlijk niemand vergeten en meerdere mensen willen noemen, maar dan kan helaas niet’.

‘Met Rob en Age heb ik natuurlijk jaren samengewerkt. Van Paul weet ik nog dat hij een groep kon aanjagen. Hij kreeg het voor elkaar dat er mensen wilde helpen. Hij gaf de groep energie, geweldig. Hij kon iedereen positief stimuleren te doen wat diegene beloofde, kende iedereen en wist wie wat deed’.

Arthur Haagenbeek kende Ingrid al vanaf haar tijd bij de Bontekoe. Ze hebben tot zijn dood contact met elkaar gehouden. Verrassend vond ze dat hij, voor iemand die altijd aan dialyse lag, erg hoog heeft kunnen tennissen. Ook is ze samen met hem en Bart de Graaf (BNN) naar de paralympische spelen geweest. Een erg bijzondere man.

Pearl van Velsen heeft alweer 23 jaar les van Ingrid. ‘Ze traint twee keer in de week en kan goed tennissen. Ze speelt weliswaar geen toernooien, maar ze is erg enthousiast voor de sport. Ze heeft er enorm veel plezier in en dat maakt haar zo fijn’.

Op mijn vraag of ze voorkeur had voor een bepaalde groep wat Ingrid kort en bondig. ‘Nee, ik vind de afwisseling heerlijk. Jeugd, volwassen, beginner of gevorderd het maakt niet uit’.
Wel zit er heel af en toe een minder leuke leerling tussen of één met heel erg weinig talent, maar dat dit komt niet erg vaak voor.

Tennisles in 2020
De Corona-crisis kwam plotseling opzetten. Ineens stond alles stil, niets kon en mocht meer. Na een paar maanden van niets doen, mocht er eind juni weer mondjesmaat getennist en getraind worden. Eerst de ging de jeugd tot 12 jaar van start en twee weken later mochten ook de jeugd t/m 18 jaar en de volwassenen weer de tennisbanen betreden.

In deze coronatijd is Ingrid de generator. Tijdens het interview (lees: november) is het nog steeds erg raar lesgeven. Het doel is veranderd. Het doel is niet trainen om beter aan een wedstrijd voor de competitie of toernooi te beginnen, maar om er even tussen uit te zijn. ‘Ik heb het gevoel dat ik de mensen op de been aan het houden ben. Het is weliswaar nog steeds pedagogisch bezig zijn, maar dan zonder toekomstperspectief. Wanneer wordt het weer gewoon? Het is nu erg oppervlakkig’. Het lesgeven is veranderd, het is minder leuk dan voor de corona-crisis, maar het is wel fijn om mensen uit hun dagelijkse sleur te halen.

Ingrid heeft het meest te doen met de jeugd. ‘Ze staan soms als zombies op het veld en waren moeilijk weer op gang te krijgen’. In de periode van niets mogen doen, is hun wereld erg klein geworden. Niet meer buitenspelen, geen school, geen contact meer met klasgenoten, veel binnen zijn, gamen en sociale media bekijken. ‘Doordat er in die periode geen echt sociaal contact met elkaar werd onderhouden, misschien af en toe alleen via alleen via internet of Whatsapp contact, was het voor hun erg moeilijk om hun draai binnen de groep weer te vinden. Het kost me energie, maar geeft me ook weer energie als het lukt’.

Dieptepunt
Het overlijden van Ingrid haar man, Rinze een aantal jaar geleden was het dieptepunt van de afgelopen 40 jaar. Het overlijden van Rinze kwam erg abrupt. Ineens was er een leegte en stilte die niet opgevuld kon worden. Alle toekomstplannen waren ineens vertrokken. ‘Ik was uit het veld geslagen. Het was heel zwaar om terug te komen, maar kwam in een warm bad terecht. Veel mensen bij de verenigingen pepten me weer op. Iedereen was zo aardig. Tijdens de tennislessen was ik altijd degene die energie in de lessen moest brengen, dat had ik niet meer, ik moest energie van de mensen krijgen en dat kreeg ik. Ze hielpen me erdoorheen. Daar ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor.’

Bed & breakfast Lauwersstate
Een droom van Ingrid was altijd een huis aan het water, een (grote) boot er bij en verre reizen maken. Een bootreis stond dit jaar op de planning, maar net als voor de meesten onder ons, viel ook Ingrid en Huib (de huidige vriend van Ingrid) hun jaarplanningen in het water. Een verre reis (over het water) ging niet, want bijna alle grenzen waren dicht. Wil je ergens aanmeren, dan moet je eerst ongeveer twee weken in quarantaine. Dan maar een paar binnenlandse tochten maken. Tijdens een van de autoritjes kwamen ze een boerderij met b&b tegen in Paesens. Deze stond ook nog eens te koop. Deze boerderij was goed onderhouden, staat op een pracht locatie en heeft de zeedijk van de Waddenzee in de achtertuin. Een huis aan (vlakbij) het water.
Ingrid en Huib waren direct verkocht. Het zaadje was geplant en de b&b Lauwersstate in Paesens zag eruit als een leuke nieuwe uitdaging. Huib blijft doorwerken en Ingrid zal de b&b op zich nemen.

Geen tennistrainer meer per 1 februari 2021
‘Per 1 februari 2021 stop ik als tennisleraar’. De b&b in Paesens uitdaging past niet in tennisplaatje. 29 december 2020 is overdracht. Er moeten een paar kleine reparaties aan het dak worden verricht en er moeten hier en daar een paar aanpassingen worde doorgevoerd. Vanwege het vroeg moeten beginnen (ontbijt klaarmaken) en tussentijds schoonmaken, past het tennisles geven niet meer. Er moest een keuze maken en helaas heeft het tennis verloren. ‘De vereniging is aan het veranderen en het tenniscentrum heeft een nieuwe eigenaar. Dit was voor mij de ideale tijd een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik wil blijven bewegen en werken en dit is een leuke nieuwe uitdaging. Daarnaast als ik wil varen ga ik varen, als ik op vakantie of een weekend weg wil kan ik weg. Het is heerlijk om alles in eigen hand te hebben’.

Huib en Ingrid willen in Paesens een mooi nieuw leven met elkaar opbouwen. In een boerderij met sauna en zwembad, in de nabijheid van het natuurgebied de Waddenzee met haar vele wandelroutes zal dat zeker lukken. Ben je benieuwd hoe het er uit ziet? Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen of spiek alvast op de website lauwersstate.nl.

Namens alle leden van TV De Molen wensen we willen we je bedanken voor alle tennislessen die je hebt gegeven en de activiteiten die je voor ons hebt georganiseerd de afgelopen 40 jaar. Ook wensen we jullie heel veel plezier en geluk in Paesens en dat de b&b Lauwersstate een groot succes mag worden.

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 58 266 6966

Address

Kalverdijkje 76b
8924 JJ Leeuwarden